NewsNews, opinions & media

Counterpoint hosts regular events across the world and publishes a variety of articles, news items and briefs. On this page you will find all of these including Counterpoints, our flagship series of commentary pieces

Ten Paths to Populism

Ten Paths to Populism: How Silent Finland Became a Playing Field for Loud Populism by Johanna Korhonen forms part of the second phase of Counterpoint’s “Recapturing Europe’s Reluctant Radicals” project. This second phase of the project aims to draw an in-depth picture of how populism emerges in specific country contexts across Europe through ten expert written country pamphlets.

Download Ten Paths to Populism here (in Finnish)

If you would like a hard copy of the pamphlet, write to info@counterpoint.uk.com

Read an English excerpt on Open Democracy – ‘The crumbling of Finland’s consensus culture

The full English version will be released later in the year.

Pamphlet description

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten Suomi oli sisäänpäin kääntynyt kansakunta, joka oli Neuvostoliiton naapurina tottunut jättämään ulkopolitiikan poliittisen eliitin hoitoon ja muuten mieluiten vaikenemaan vaikeista asioista. Nyt kansa keskustelee verkossa ja syyttää eliittejään virheistä muun muassa Eurooppa-politiikassa.

Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa ajateltiin yleisesti, ettei maassa ole rasismia. Nyt julkinen keskustelu on raaistunut.

Vielä viisi vuotta sitten politiikan pelikenttää hallitsivat samat puolueet kuin ennenkin. Nyt populistinen Perussuomalaiset on saavuttanut eduskuntavaaleissa viidenneksen kannatuksen.

Mitä Suomelle on tapahtunut? Suomalainen journalisti Johanna Korhonen hahmottelee tässä pamfletissa niitä kulttuurisia muutoksia, joiden tuloksena vaikenevasta Suomesta tuli äänekkään populismin pelikenttä.

Kun Suomen poliittiset eliitit ja media ovat parikymmentä viime vuotta puhuneet lähinnä huippuosaajista ja kansainvälisestä kilpailukyvystä, niiltä on jäänyt huomaamatta suuret joukot tavallisia, arvoiltaan perinteisiä kansalaisia, joille muutoksen vauhti on ollut liian kova. He muodostavat nyt populistien tärkeimmän äänestäjäjoukon.

Korhonen esittää ajatuksia myös siitä, millä keinoin poliittiset toimijat voisivat uudelleen voittaa niidenkin kansalaisten luottamuksen, jotka ovat pettyneitä tai peloissaan tai tuntevat itsensä vaiennetuiksi.

 

Photo by thisreidwrites

OUR SERVICES

Strategic advice to manage new forms of cultural and social risks

Decoding cultures and making sense of context

Learn more

Interpreting public behaviour and emotions

Learn more

Crafting the right conversations

Learn more

News & events

River Europe Canals Netherlands Bike Amsterdam

The roots of contemporary populism in the Netherlands

Here is something we published a couple of years ago on the rise of Dutch populism, its relationship to inequality and to deep cultural...

Red bus europe

Europe’s riddle: Migration, community experiences and public opinion

Counterpoint examines the local experience of migration and integration across five European countries in light of the 2014-2015 migration crisis. Our research in Sweden,...

La_République_bransissant_les_droits_de_l’homme._Pézénas

The wide open space of the French elections

So far, so good.  But what could go wrong in round 2? This is a good time to review the dynamics of the French...